Arafat: E puțin probabil un blackout masiv în România

Criza energetică pe care o traversează Europa și penele masive de curent înregistrate în Ucraina și Republica Moldova alimentează temerile extinderii problemelor și la alte țări. Autoritățile române spun însă că un blackout masiv, pus pe seama războiului, este foarte puțin probabil, însă se pregătesc și pentru acest scenariu.

Raed Arafat, a vorbit joi, 24 noiembrie 2022, la Antena 3 CNN, despre riscul ca țara noastră să se confrunte cu pene de curent (blackout), așa cum s-a întâmplat în Ucraina și Republica Moldova.

Raed Arafat a fost întrebat ce va face România dacă se va confrunta cu situaţii de întrerupere de curent (blackout)?

Șeful DSU a răspuns că ”Astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”.

Recomandări de la Raed Arafat. Ce trebuie să aibă în casă românii în cazul unei pene masive de curent (blackout)?

  • O sursă de lumină LED cu baterie
  • Alimente neperisabile (conserve, mâncare ambalata care are un termen mai lung de valabilitate si care poate fi mâncată imediat)
  • Apă pentru consum propriu, nu pentru igienă. Raed Arafat recomandă 2 sau chiar 4 litri de apă de persoană
  • Medicamente (medicamente specifice pentru fiecare persoană, acolo unde există anumite afecțiuni, dar și medicamente în caz de urgență, pentru dureri punctuale)
  • O sumă de bani cash, dar, atenție, o sumă mică, menită să ajungă pentru câteva ore sau zile și „doar pentru chestiuni de necesitate”

„Totuși, dacă se întâmplă situații de întrerupere de curent care nu trebuie să fie neapărat din cauza războiului, poate să fie și din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017 zone importante în vestul țării și în sudul țării. Deci sunt mai multe aspecte de luat în considerare. (…). Infrastructurile critice esențiale, cum ar fi spitale, diferite instituții, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul.Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor și este obligatoriu să fie verificat, testat, funcțional, alimentat ca să intre imediat în lucru”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3 CNN.

„Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumină. Asta este foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență. Deci asta este un aspect. 2 – alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă. Și atunci să nu ai nevoie să gătești, pentru că nu ai curent sau nu ai gaz, de exemplu, pentru o perioadă de timp”, a explicat Arafat. „Apa de băut este cel mai important lucru. Pot să stai un pic fără apa menajeră, dar nu poți să stai fără apă de băut. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi”, a adăugat el.

„Trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale pentru cele trei zile, trebuie să ai o sumă mică de bani lichizi, pentru că nu ești sigur dacă ATM-urile vor merge ca să retragi bani”, a recomandat el.

„Deci, în următoarele două săptămâni să fim siguri că toată lumea a înțeles mesajul, că trebuie să aibă aceste sisteme funcționale”, a spus Arafat.

„Dacă noi o să avem situația Ucrainei, înseamnă că suntem în război, lucru foarte, foarte, foarte puțin probabil. Să nu uităm că România este nu numai membră a UE, este membră a NATO. În momentul în care ai o situație în România, înseamnă că tot NATO a intrat în război și vorbim deja de total alt scenariu. Deci este foarte, foarte puțin probabil și sperăm să nu vedem astfel de scenariu. Nu putem să ne comparăm cu Ucraina sau Moldova, pentru că România are alte resurse și alte conexiuni pentru curent. Pentru asta, când se întâmplă ceva în Ucraina, din păcate, Moldova este afectată că este interconectată cu ei. România are și alte situații, alte posibilități care nu au dus la întrerupere de curent, așa că, din acest punct de vedere, România la acest moment are pregătirea necesară. Nu excludem să apară situații de urgență care să necesite reacții din partea companiilor care furnizează și din partea protecției civile române”, a explicat Raed Arafat.

„Benzinăriile nu au generatoare, acum am înţeles că unele dintre ele au instalat generatoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator, se întrerupe curentul, tu nu poţi livra combustibil maşinilor, inclusiv ambulanţelor, maşinilor de pompieri şi maşinilor de poliţie. Şi atunci este normal ca o benzinărie să aibă un generator care, minim, să opereze o parte din motopompele lor, să poată alimenta. Eu cred că în viitor trebuie să avem şi o formă de obligare la autorizare la înfiinţare să aibă un generator ale cărui cost este infim”, a spus Arafat.

Lasă un comentariu